Home > Nieuws
NLEN

Doe jij werk dat bij je past? => waarom persoonlijkheid zo belangrijk is

Joost Assink 3-8-2016 9:25
Categorieën: Sector Recruitment

blog_image:sector_147020953557a19dffa97c3.jpg:end_blog_image

Ieder mens heeft een bepaalde hoeveelheid energie op een dag. Je werk goed doen kan je energie opleveren, maar kost ook de nodige energie. Als je een functie hebt die niet bij je past, vraagt je werk nog veel meer energie! Iedereen snapt dat de hoeveelheid energie die je werk je kost in balans moet zijn.

De kans op succes in een baan wordt groter naarmate de functie beter past bij jouw persoonlijkheid. En andersom, heb bijvoorbeeld jij een leidinggevende rol terwijl dat niet bij je past, dan is de kans groot dat je vastloopt en niet succesvol bent in je werk.

Wanneer past een baan bij mij?
Of een functie bij je past hangt af van verschillende factoren waaronder je kennis & ervaring, privéomstandigheden, de zakelijke omgeving en je persoonlijkheid, je ‘natuur’. Bij Sector Recruitment vinden we die laatste factor heel belangrijk. Daarom nemen we bij elke kandidaat die we voorstellen een test af die ons meer inzicht geeft in zijn of haar persoonlijkheid, het ‘gedragsprofiel’.

“Stel, je hebt een profiel dat past bij een administrateur of secretaresse en je zit in een commerciële rol. Dan kost het je elke dag heel veel moeite om weer de telefoon te pakken, acquisitie te doen, vaak ‘nee’ te horen. Dat houd je niet lang vol. Het klinkt heel logisch en toch zijn er verrassend veel mensen die op een plek zitten die echt niet bij ze past”.

Bij Sector Recruitment werken we met de Persoonlijke Profiel Analyse (PPA). Een test die je in ongeveer 8 minuten kan invullen en die een beeld geeft van je basishouding bij het oplossen van problemen en het aanpakken van situaties. Sommige mensen nemen altijd de leiding, anderen volgen liever. Bepaalde mensen hebben weerstand tegen veranderingen, anderen zoeken ze juist op! Sterkten, beperkingen, communicatiewijze, motivatoren, de grootste angst en het gedrag onder druk zijn andere factoren waarin de analyse ons inzicht geeft. De PPA is een quick scan, waar nodig gebruiken we andere assessments ter aanvulling.

Hoe doet die test dat, hoe meet ‘ie zo snel mijn ‘persoonlijkheid’?
Dat is best een ingewikkeld verhaal. Hier gaan we wat meer de diepte in en lees je hoe de PPA werkt. De basis van de test is gebaseerd op de DISC theorie en wetenschappelijk validiteit is altijd het uitgangspunt. Je meet wat iemands dominantie (D), invloed (I), stabiliteitsbehoefte (S) en conformiteitsbehoefte (C) is. Met behulp van de grote hoeveelheden data is een ‘gemiddelde mens’ opgesteld (die bestaat in het echt uiteraard niet:). Op elk punt kijkt de PPA hoe jij scoort ten opzichte van het gemiddelde. De test is wereldwijd door ruim 60 miljoen mensen gedaan. Hier vind je een voorbeeldrapportage van de PPA analyse. https://global.thomasinternational.net/Portals/101/Sample%20Reports/New-Hub/Persoonlijke%20Profiel%20Analyse.pdf

Geen hoge of lage score
Bij een PPA-analyse kun je niet goed of slecht scoren. De test geeft een beeld van hoe jij in elkaar zit, iedereen is anders en heeft een eigen profiel. Wat we op basis van de test wel doen is kijken hoe jouw profiel matcht met de functie en het bedrijf. Het gaat erom dat jouw profiel bij de functie past. En als dat niet zo is kun je dat maar beter weten, het bespaart je een heleboel energie! “Onlangs sprak ik een man die al jarenlang accountmanager was en dacht ik gelijk, deze man is geen typische accountmanager. Uit de PPA-test die hij invulde kwam vervolgens ook een reactief, inhoudelijk gericht profiel, terwijl voor deze commerciële functie juist een proactief en resultaatgericht profiel nodig is. De kandidaat schrok best even van deze terugkoppeling. Uiteindelijk bleek het voor hem toch een belangrijk inzicht. Bij nader inzien herkende niet alleen hij, maar ook mensen uit zijn omgeving, dat een meer inhoudelijke en servicegerichte functie veel beter bij hem past”. (meer over dit voorbeeld link naar blog)

Heb ik de juiste opleiding gekozen?
In onze maatschappij maak je al vrij vroeg een keuze voor wat je later gaat doen. Die keuze maak je nog voordat je persoonlijkheid en gedrag gesetteld zijn, laatst staan dat je dat zelf weet. Dit zorgt ervoor dat er bij een heel aantal mensen een mismatch is tussen opleiding en persoonlijkheid. Niet perse een man overboord want wat je vaak ziet is dat mensen toch gaan zoeken naar een functie die bij ze past, in de richting van hun opleiding.

“Iemand die electronica heeft gestudeerd maar eigenlijk geen ‘specialistenprofiel’ heeft gaat niet 40 uur per week printplaatjes ontwikkelen en diep de techniek in duiken. Die persoon komt vaak terecht in een functie als verkoper, adviseur of manager in de electronicabranche. Het temperament van iemand die met hoge concentratie 40 uur achter de computer kan zitten en de interesse heeft om alle details te weten, is het tegenovergestelde temperament van iemand die de printplaatjes moet verkopen, die de onrust heeft om de weg op te willen en mensen wil ontmoeten. Die laatste persoon vind het leuk om van veel dingen weinig te weten, de printplaatjes-ontwerper wil juist van weinig dingen veel weten”.

Moraal van het verhaal: kennis groeit, omgeving en omstandigheden wijzigen maar persoonlijkheid blijft.
Iemands totale gedrag is altijd een optelsom van allerlei factoren. Vanuit werving & selectie zijn we geneigd om vooral naar iemands cv te kijken. Wat heb je voor opleiding en wat is je werkervaring? Maar, kennis is aan te leren, omstandigheden en omgeving kunnen wijzigen, persoonlijkheid verandert weinig. Zeker na je 30e wordt gedrag vaak meer uitgesproken, je persoonlijkheid minder gefilterd. En juist die factor persoonlijkheid is zo cruciaal bij het maken van de juiste keuze voor een baan. Daarom vinden we dit onderwerp bij Sector Recruitment zo belangrijk. Daarom is het voor iedereen zo belangrijk om na te denken over wat je wilt, op welke baan je solliciteert, dat je onderzoekt, ontdekt en kiest wat bij je past!

Reageer

T-Mobile Netherlands DHV Heptagon Philips Consumer Lifestyle Cofely ASML BAM