Home > Nieuws
NLENFR

Solliciteren, over liegen en zoeken naar zekerheid

Alrik Lamberink 9-11-2016 10:44
Categorieën: Sector Recruitment, Telecom Recruitment

Liegen, 80% van de mensen doet het …
Onlangs zag ik de documentaire ‘dis)honesty, the truth about telling lies’. In deze documentaire onderzoekt gedragswetenschapper Dan Ariely hoe en waarom mensen liegen. Interessant om te zien hoe mensen reageren tijdens gedragsexperimenten, waarin ze liegen, soms zelfs zonder dat ze het door hebben. Experts onderzoeken de redenen waarom we liegen en de consequenties ervan.

Opvallend vond ik toch wel dat er zo véél gelogen wordt. In de documentaire blijkt dat 70% tot 80% van alle mensen wel eens een leugen(tje) vertelt.

Liegen tijdens sollicitatie?
Dat zette mij wel aan het denken. Een sollicitatiegesprek is natuurlijk bij uitstek een situatie waarin (kleine) leugentjes aantrekkelijk kunnen lijken. Je moet jezelf presenteren, verkopen eigenlijk. Hoe doe je dat? Je hoeft niet al je iets minder sterke punten gelijk op tafel te leggen, maar wat vertel je wel? Hoe positief zet je jezelf neer en waar ligt de grens? Wat klopt nog en wat niet meer helemaal? Niet iedereen durft eerlijk te vertellen dat ze er in een vorige baan soms een puinhoop van hebben gemaakt.

We zoeken naar zekerheid
In een sollicitatieprocedure zijn we allemaal op zoek naar zoveel mogelijk zekerheid. Kandidaten zoeken de juiste nieuwe baan, een contract, de zekerheid van een salaris. Organisaties zoeken naar zekerheid bij het aannemen van de juiste persoon. Hoe kun je zo goed mogelijk voorspellen of de persoon die je aanneemt de juiste is? Of die persoon zijn taken goed uit gaat voeren, succesvol zal zijn?

Dat bedrijven zoeken naar zekerheid merk ik bijvoorbeeld aan hoe ze hun sollicitatieprocedure inrichten. Als er een uitgebreide procedure is waarbij veel mensen betrokken zijn, wijst dat vaak op ‘onzekerheid’. De organisatie wil dan op zoveel mogelijk manieren bevestiging. Meerdere gesprekken, testen, cases, etc. Dat kan overigens prima en nodig zijn!

Er is geen 100% garantie op succes
Mijn werk bestaat voor een groot deel uit ‘zoveel mogelijk zekerheid bieden’. Daarvoor word ik betaald. Op een gedeelte van dat proces kan ik invloed uitoefenen, maar ik weet ook dat er een groot gedeelte is dat buiten mijn invloedsfeer ligt. Er blijven altijd onzekerheden. Er bestaat niet zoiets als iemand aannemen en 100% zeker weten dat het nooit verkeerd gaat. Daarvoor zijn verschillende oorzaken, een organisatie heeft soms bijvoorbeeld niet helder wat ze precies zoeken. Na het starten blijkt in de praktijk dat een kandidaat eigenlijk andere kennis/vaardigheden nodig heeft en het daarom niet redt. Interne veranderingen, de (niet aanwezige) klik met collega’s, privé gebeurtenissen bij kandidaten, er zijn talloze redenen waarom het ‘niet werkt’.

Onlangs gebeurde dat een van mijn kandidaten. Na een halfjaar werd het contract van kandidaat ‘Mark’ niet verlengd, de organisatie had meer van hem verwacht. Mark werd door een manager aangenomen, maar binnen twee weken op een andere afdeling geplaatst omdat daar plotseling een capaciteitsprobleem was. Het klikte niet met zijn nieuwe manager en het lukte hem niet om de concrete resultaten te realiseren die verwacht werden. Uiteindelijk bleek hij niet zelfstandig genoeg, had hij teveel begeleiding nodig en die kon hem niet gegeven worden.

En daarnaast nog ‘liegen’
Had ik dit vooraf kunnen weten of lag dit buiten mijn invloedsfeer? Kwam het door de wisseling van afdeling en manager, of heb ik niet de juiste inschatting gemaakt? De documentaire die ik zag triggerde me echt. Ook in de onderwerpen waar ik een kandidaat op bevraag en op basis waarvan ik een inschatting maak kan iets ‘mis’ gaan, omdat mensen niet altijd 100% de waarheid vertellen. Veel kan ik ondervangen door goed door te vragen naar concrete voorbeelden, onze testen af te nemen en daarnaast referenties in te winnen. Maar, blijkbaar is het de realiteit dat ik ook echt rekening moet houden met een leugentje hier en daar! Wat is jullie ervaring hiermee? 

U kunt alleen op dit artikel reageren indien u bent ingelogd
ASML Heptagon Philips Consumer Lifestyle DHV T-Mobile Netherlands BAM Cofely